De Maander is een eigentijdse, nieuwe woonwijk midden in Ede. Hier kunt u wonen zoals u dat wilt vlakbij de Veluwe en de zuidelijke Gelderse Vallei. De Maander wordt een duurzame woonwijk met diverse typen woningen. Zo komen er verschillende typen koopwoningen, van rijwoningen (vanaf ca. €275.000,-) tot tweekappers en vrijstaande villa’s. Ook worden er huurwoningen gerealiseerd in het middeldure huursegment.
Toekomstige bewoners kunnen bovendien zelf hun droomwoning samenstellen. Uit het door de architect opgestelde palet kunnen diverse plattegrondindelingen, gevelindelingen en opties worden gekozen, zoals bijvoorbeeld een uitbouw, badkamerindelingen en keukenopstellingen. Het karakter en de uitstraling van de wijk wordt dus door de nieuwe bewoners bepaald.
De Maander krijgt een romantisch, dorps karakter met gezellige straatjes, veel individueel vormgegeven woningen en veel speelruimte voor kinderen. De Maander wordt een bijzondere, groene wijk met groenstroken in allerlei vormen, soorten en maten.
De verwachting is dat het project in het 3e kwartaal van 2019 in verkoop gaat. Afhankelijk van de verkoop is de planning dat eind 2019 begonnen wordt met de bouw van de woningen.
In het middengebied van De Maander worden in Maander Park 13 ruime Parkwoningen gerealiseerd. De Parkwoningen hebben een beukmaat (breedtemaat) van 5.70 meter, zijn voorzien van drie woonlagen en liggen in kleine blokjes rond het groene middengebied. De gasloze woningen zijn energieneutraal, onder meer door toepassing van stadswarmte en zonnepanelen.
De woningen hebben verschillende dakvormen, zoals een langskap of 3-laags plat dak. Door de afwisselende kapvormen, de verschillende kleuren metselwerk en metselwerkaccenten in de gevels ontstaat een afwisselend gevelbeeld.
Maander Poortwoningen
In het middengebied van De Maander grenzend aan de groenstrook aan de zuidwest zijde worden in Maander Poort 5 Poortwoningen gerealiseerd. De Poortwoningen worden in een aaneengesloten blok gerealiseerd en vormen een architectonisch ensemble. De poort verbindt de twee groenzones van Maander Poort en Maander Park.
De woningen bestaan uit 3 bouwlagen met een zadeldak en hebben een beukmaat (breedtemaat) van 5.40 meter. De gasloze woningen zijn energieneutraal, onder meer door toepassing van stadswarmte en zonnepanelen.
Maander Lint rijwoningen
In Maander Lint, ter hoogte van de Verlengde Maanderweg, wordt tussen de riante twee-onder-een-kap woningen en vrijstaande woningen een blok met 4 rijwoningen gebouwd. De 4 rijwoningen worden in één blok gerealiseerd en vormen een architectonisch geheel verscholen achter een rij historische bomen aan de Verlengde Maanderweg. De gasloze rijwoningen zijn energieneutraal, onder meer door toepassing van stadswarmte en zonnepanelen.
Mogelijk eindbeeld inclusief kopersopties
De 4 ruime rijwoningen in Maander Lint zijn 5.40 meter breed en hebben een dieptemaat van circa. 9 meter die uit te breiden is met een uitbouw van 1.20 meter of 2.40 meter. De woningen bestaan uit 3 bouwlagen met een zadeldak, die is voorzien van een dakopbouw voor extra ruimte op de 2e verdieping.
In Maander Lint, ter hoogte van de Verlengde Maanderweg en de Kerkweg, worden hoogwaardige twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen gerealiseerd aansluitend bij de bestaande bebouwing in de nabije omgeving. Het beeld wordt gekenmerkt door afwisselende bouwhoogtes, kapvormen en hoogwaardige materialisatie.
Er worden 8 riante twee-onder-een-kap woningen gebouwd, verdeeld over 2 woningtypen. De woningen hebben een beukmaat (breedtemaat) van 6.00 meter en bestaan uit 3 bouwlagen voorzien van een zadeldak of een dwarskap (gedraaide kap). De woningen hebben een garage, die geschakeld aan de woning wordt gerealiseerd. De gasloze woningen zijn energieneutraal, onder meer door de toepassing van stadswarmte en zonnepanelen.
Maander Lint - Vrijstaande woningen
In Maander Lint, ter hoogte van de Verlengde Maanderweg en de Kerkweg, worden hoogwaardige twee-onder-een-kap en vrijstaande woningen gerealiseerd aansluitend bij de bestaande bebouwing in de nabije omgeving. Het beeld wordt gekenmerkt door afwisselende bouwhoogtes, kapvormen en hoogwaardige materialisatie.
Er worden 8 hoogwaardige vrijstaande woningen gebouwd, verdeeld over 2 woningtypen. De woningen hebben een beukmaat (breedtemaat) van 6.60 meter en een dieptemaat van circa. 10 meter, met uitbouwmogelijkheden. De woningen bestaan uit 3 bouwlagen met een afwisselende kapvorm, waardoor de woningen een woonoppervlakte hebben van ruim 150 m2. De woningen hebben een garage, die geschakeld aan de woning wordt gerealiseerd. De gasloze woningen zijn energieneutraal, onder meer door de toepassing van stadswarmte en zonnepanelen.
Maander Bos - Huurwoningen
In Maander Bos worden 16 huurwoningen en 3 huurappartementen gerealiseerd. De woningen liggen in een aaneengesloten blok aan de groene rand van De Maander, vlak bij de bestaande groenzone met bomen. Het bouwblok wordt gekenmerkt door de karakteristieke hoekwoningen van 3 lagen plat en de tussenwoningen met 2 lagen en een langskap. In het midden van het blok komen 3 kleinschalige appartementen.
De 16 huurwoningen hebben een beukmaat (breedtemaat) van 5.10 meter en een dieptemaat van circa. 8.5 meter. De karakteristieke hoekwoningen op de koppen van het blok zijn woningen van drie woonlagen met een platdak. De tussenwoningen hebben een langskap. De woningen hebben een woonoppervlakte vanaf 105 m2 voorzien van een woonkamer met woonkeuken en 3 slaapkamers op de 1e verdieping.
De 3 appartementen liggen in de knik in het midden van het blok. De kleinschalige 3-kamer appartementen hebben een oppervlakte van circa. 65 m2.
Alle woningen worden energieopwekkend gebouwd en worden aangesloten op stadswarmte en voorzien van zonnepanelen.
De Gelderse Vallei grenst aan de Utrechtse Heuvelrug in het westen, een stukje Neder-Rijn in het zuiden, de Veluwe in het oosten en de Randmeren in het noorden. Hierdoor kenmerkt Ede en omgeving zich door een verscheidenheid aan landschappen, van bossen en heidevelden tot zandverstuivingen en weilanden.
De Maander is de jongste wijk van Ede en ligt midden in het dorp, dichtbij alle voorzieningen die het leven aangenaam en gemakkelijk maken. Een NS-station op loopafstand, een aantrekkelijk en ruim opgezet winkelgebied in het centrum, scholen en mogelijkheden voor kinderopvang zijn vlakbij. Ook is zijn er medische voorzieningen, gezellige horeca en verschillende sportaccommodaties in de buurt. Hier kun je genieten van al het goede dat Ede te bieden heeft.
De Maander refereert aan buurtschap “Manen” dat vroeger een zelfstandige buurt was in de gemeente Ede. De buurt bezat een aanzienlijk grondgebied en men had een eigen buurtbestuur met een buurtrichter en buurtmeesters. In 1911 zijn de laatste gronden verkocht en werd de buurt opgeheven.